Produkt dnia
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Blog

Rodzaje akcesoriów do kuchni

Rodzaje akcesoriów do kuchni

Dla wielu osób kuchnia stanowi serce domu. Niewątpliwie jest to miejsce, w którym dużo się dzieje, a niektórzy domownicy wprost uwielbiają spędzać czas piekąc lub gotując. Kuchnię odwiedzają również nasi goście, dlatego warto zadbać o komfort i estetykę. Posiadając funkcjonalne akcesoria kuchenne, nie tylko usprawniamy sobie pracę, ale również dbamy o oryginalny wystrój, miły klimat i bezpieczeństwo. W naszym wpisie przedstawiamy rodzaje akcesoriów przydatnych w każdej kuchni. Zapraszamy do lektury.

Zastawa stołowa na co dzień i od święta

W każdej kuchni i jadalni porcelanowa zastawa stołowa stanowi wyjątkowo piękną i ponadczasową oprawę każdej uroczystości. Potrawy serwowane na delikatnych talerzach i półmiskach oczarują nas swoim smakiem, dzięki znanym od wieków właściwościom porcelany. Na długo zapamiętamy aromat kawy i herbaty wypitych ze zdobionych filiżanek lub kubków zapamiętamy na długo. Miłym zaskoczeniem może okazać się ceramiczna podstawka na torebkę po herbacie w kształcie dzbanka. Natomiast sympatycy klasycznej bieli zakochają się w zgrabnym i poręcznym mleczniku - sosjerce, cukiernicy, maselnicy, miseczkach do dipów lub słodyczy, wazach na zupę oraz dzbankach.

Ciasta proponujemy podać na piętrowych paterach: szklanych, ewentualnie wykonanych z białej lub czarnej porcelany. Do tego idealnie sprawdzą się klasyczne pucharki oraz pięknie zdobione szklane talerzyki deserowe, natomiast pozostałe łakocie mogą wypełnić kryształowy pojemnik na słodycze.

Dla dzieci, szczególnie małych, polecamy bezpieczne i wygodne naczynia w dwóch wariantach: wykonane z ekologicznego włókna bambusowego lub z melaminy.         

Naczynia do gotowania, pieczenia i smażenia

W żadnej kuchni nie może zabraknąć garnków. Na przykład takiego specjalnie przeznaczonego do gotowania mleka, wyposażonego w poręczny uchwyt. Warto zaopatrzyć się w:

  • zestaw garnków wykonanych ze stali szlachetnej, przeznaczonych do wszystkich rodzajów kuchenek, posiadających szklane pokrywki i solidne kilkuwarstwowe dna;
  • rondel z powłoką granitową – wytrzymały i funkcjonalny;
  • patelnię do naleśników;
  • patelnię grillową.

Do pieczenia mamy do wyboru foremki ceramiczne do zapiekania, blachy lub formy do tarty, ciast, na pizzę, formy z rusztem i urocze silikonowe foremki do muffinek i babeczek.

Przybory do sporządzania posiłków

Akcesoria niezbędne do sporządzania ulubionych dań oraz niezastąpione przy kulinarnych eksperymentach powinny znajdować się w każdej kuchni. Należą do nich między innymi:

  • deski do krojenia,
  • krajacz do ciasta kruchego,
  • krajacz do jajek,
  • krajacz do ziemniaków, frytek,
  • noże,
  • obieraczka do warzyw i owoców,
  • wałek,
  • sita i durszlaki,
  • tłuczki do mięsa,
  • trzepaczki kuchenne,
  • szatkownice do warzyw,
  • praski do warzyw,
  • tarki do warzyw, owoców, orzechów i sera.

Pojemniki do przechowywania żywności

Często mamy potrzebę przechować żywność w wygodny i funkcjonalny sposób, tak, aby jak najdłużej zachowała swoje walory smakowe oraz odżywcze. Wyjątkowo praktyczny mogą okazać się między innymi:

  • kamionkowy pojemnik do przechowywania smalcu,
  • formy szklanych butelek na oliwę i ocet,
  • pojemniki do przechowywania przypraw,
  • chlebak,
  • pojemniki do przechowywania warzyw, np. pomidora, cytryny, cebulę,
  • pojemnik na żywność zamykany, np. śniadaniówki,
  • miska z przykryciem salaterka,
  • pojemnik na ciasto lub tort,
  • woreczki do zamrażania żywności,
  • zamykane puszki na kawę, herbatę, cukier lub ciasteczka.

Akcesoria funkcyjne do zadań specjalnych

W kuchni każdy przedmiot do czegoś służy i powinien zajmować odpowiednie miejsce. Poza wspomnianymi akcesoriami w szufladach znajdziemy specjalny organizer na sztućce, fartuchy, ręczniki i ściereczki oraz rękawice kuchenne. Pod ręką warto mieć płyn dedykowany do mycia naczyń wraz z myjką, a tuż obok suszarkę do naczyń i ociekacz na sztućce.

Aromatyczne przyprawy zmielimy w młynku lub rozdrobnimy w moździerzu granitowym kamiennym za pomocą specjalnego tłuczka ubijaka.

Dzięki specjalnym nożycom do drobiu poporcjujemy mięso. Słoiki, puszki i butelki otworzymy dzięki specjalnym otwieraczom. Każdy składnik potraw możemy odmierzyć, dzięki miarkom pod postacią łyżeczek lub dzięki wadze kuchennej.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl